{ "title": "Venöz Ülser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Venoz-Ulser-12.jpg", "date": "23.01.2024 03:47:27", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Venöz ülser, toplumda sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alırken; bacak bölümünde oluşan yaralardan dolayı ortaya çıkar. Toplardamarda bulunan yetmezlik hastanın ayak bileğinden ve bacak bölümüne doğru yayılan yaralar olarak gözlenir. Varis olarak da tanımlandığı belirtilirken tedavisi oldukça zordur ve tekrar etme olasılığı oldukça yüksektir. Toplardamarda bulunan oksijenin azalması sonucu şikâyette artırma gözler. Genellikle ileri yaş kişilerde daha fazla görülürken özellikle obezite problemi bulunan ve diyabet hastalığı olan kişilerde daha fazla gözlenir. Bunun yanında yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, daha önce geçirilen bacak problemleri, böbrek hastalıkları gibi problemi olan kişilerde daha fazla gözlenir. Bacak bölümünde bulunan şişlik ile kendini belli ederken parmağın bu bölüme bastırılması halinde o bölgede çukur oluşması ile kendini gösterir.

Venöz ülserde yaralar şiştiği için sıklıkla akıntı halinde sıvı boşalmasına sebebiyet verir. Bazı hastalarda yıllarca süren bu problem sebebiyle hastanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Venöz ülserin altında yatan problemin araştırılması gerekir. Bu sebepten dolayı vücutta ödem oluşmasına sebebiyet verirken, bacaklarda şişme ve açık yaralar meydana getirir. Buda vücutta kirli kan birikmesini sağlar. Bu problem gerçekleştiği zaman damarlardan dışarı doğru sıvı akmaya başlarken; bacak bölümünün kalınlaşmasını tetikler. Ciltte yumuşama oluşmasına sebebiyet verirken; ciltte soyulma oluşturur. Venöz ülserde açık yaralar oluşması, mikroplar sebebiyle oluşan yaraların çoğalması sebebiyle kötü kokulu akıntı oluşur. Yaralar devam ettiği için tamamen iyileşme sağlanmaz.

Venöz ülserde yapılması gerekenler

Bu kişinin vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırması gerekirken fizik muayeneyle hastalık ortaya çıkar. Doppler ultrasonografi yöntemiyle bacakta bulunan Venöz ülser hastalığı ortaya çıkartılır. Hastalığın bulunduğu bölgenin etrafında da varlığının olup olmadığı kontrol edilir. Venöz ülser bulunan kişilerin mutlaka varis çorabı giymeleri tavsiye edilir. Ayrıca bu süreç içerisinde kişinin tuzlu yiyeceklerden uzak durması, bu hastalığa bağlı uygulanacak diyet yapması vücutta sıvı birikimini engeller. Obezite ile bacak bölümünde aşırı şekilde şişlik oluşur. Bu kişilerin diyet yapması tavsiye edilirken hafif yürüyüşler yapması ile hem kilolardan kurtulma sağlanırken hem de bacak bölümünde bulunan şişliğinin giderilmesi sağlanır. Venöz ülser bulunan kişilerin bacaklarını yüksekte tutması son derece önemlidir. Bu sayede kirli kanın kalbe gitmesi engellenir ve bacaktaki şişlik oluşumu azaltılır.

Venöz ülser ve tedavi nasıl yapılır?

Bacaklarında Venöz ülser bulunan kişinin vakit kaybedilmeden plastik cerrahına görünmesi son derece önemlidir. Bu hastalık sebebiyle iltihap meydana geldiği için antibiyotik kullanılması gerekir. Buradaki amaç yaranın kapatılması iken başka bir yerden diğer yaranın açılmasını engellemektir. Venöz ülser bulunan bölgenin kirli kanın azaltılması için bandaj uygulaması yapılması gerekir. Bu bölümde bulunan yara büyük ise deri yaması uygulaması gerekebilir. Yapılan uygulama ile yara kapatılarak ameliyat edilir. Bu bölümde bulunan damar bozukluğunun giderilmesi mümkün değilken; ömür boyu bu kişide bacak bölümünde şişlik oluşması ve buna bağlı oluşan yaralar görüleceği için mutlaka düzenli kontrollerinin yapılması gerekir.
" } ] }