{ "title": "Varis Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/varis-ulseri.jpg", "date": "19.01.2024 11:09:14", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Varis Ülseri, asıl adı venöz ülserler ya da Ulcus Crusis'tir. Varis ülseri, varisi olan ve varis tedavisini olmak istemeyen ya da ihmalkarlık nedeniyle tedavi ettirmeyen kişilerde belli bir süre sonra karşılaşılan durumdur. Varis ilk olarak tam belirli olmayan kılcal venler olarak ortaya çıkıp, kişinin önlem almaması durumunda tedavi edilmediği için sürekli olarak ilerleme göstermesi durumunda ortaya çıkmaktadır, çünkü varis hastalığı kendi kendine yileşebilecek bir hastalık olmamaktadır ve kendiliğinden geçer gibi düşünülmesi çok kötü sonuçlara yol açacaktır.

Varis ülseri en basit anlamıyla, toplardamarda aşırı basınç oluşması ile deri bütünlüğünün bozulması sonucunda özellikle el ve ayak gibi bölgelerde yaraların oluşması olarak tanımlanabilmektedir. Bu bölgelerde oluşan yaralar uzun süre sonra iyileşip kapansa bile, daha sonra tekrar oluşmaktadırlar. Toplar damarın kapaklarının bozulması sonucunda kanın normalin ters yönünde akması veya toplar damarda tıkanma olması sonucunda yukarıya kan gitmemesi, bacaklardaki kanın göllenmesi ile toplar damardaki kan basıncının üst düzeylere çıkmasına sebep olan varis ülseri, zaman içerisinde bacak derisinde bozulma olmasına yol açmakta ve bacaklarda yaralar oluşmasına sebep olmaktadır. Genellikle dizin alt bölgesinde ve bileklerde görülen bu yaralar, kahve renginde, kalın deri ile çevrili olmaktadırlar. Varis ülserinde, hastalığın derecesine göre yaraların büyüklüğü de değişmektedir ve tedavi edilmeyen varis ülserinin kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmamaktadır. Bakımı düzenli olarak yapılmayan yaralar iltihaplanarak genişlemekte ve bu da ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum, zaman içerisinde kişinin hareket etme olasılığını ortadan kaldıracağı için, kişinin hareketi zamanla zalarak topal kalmasına sebep olabilmektedir.

Varis Ülserinin Oluşmasındaki Sebepler
Varis Ülseri Tedavi Yöntemleri: Varis ülseri tedavisinde ilk amaç, yaraların iyileştirilmesidir. Bunun için yapılması gereken ise yara bakımı, varis çorabı ya da sargılar yardımı ile yaraya baskı uygulamaktır. Varis yaraları tedavi edildikten sonra ise ikinci amaç olarak varis ülserinin tekrarlanmaması için varis ülserinin hangi problemden kaynaklandığını bulmak gerekmektedir. Çünkü, herhangi bir toplar damar sorunu olmadan varis ülserinin meydana gelmesi olanaksızdır ve bu sorunun tekrarlanmaması için toplardamarlardaki sorunun çözülmesi gerekmektedir.

Eğer toplar damarda yüzeysel yetersizlik var ise cerrahi girişim, lazer tedavisi ya da radyofrekans ile kapatma işlemi yapılabilmektedir. Toplar damardaki yetersizlik derin ise hastanın damarlarında bulunan kapakların totrekans aracılığı ile onarılması ya da hastanın hayatının sonuna kadar varis çorabı giyerek yaşaması gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra, perforan damar yetmezliği hastalığı da skleroterapi ile tedavi edilebilmektedir.
" } ] }