{ "title": "Ülsere İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/ulsere-iyi-gelen-bitkiler.jpg", "date": "18.01.2024 23:34:51", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Ülsere iyi gelen bitkiler, tedavisinde bitkilerin etkili bir rolü vardır. Mideye zarar vermeden ve midede meydana gelen rahatsızlıkları en az seviyeye indirmek için uygun ve zararsız yiyecekler tüketmek şarttır. Ülser, midede oluşan iltihaplı yaralardır. Belirtisi; karın ağrısı, kusma ve baş ağrılarıdır. Bazı yiyecekler ülserin sebep olduğu şikâyetleri azdırmaktadır. Doktorların tavsiye ettiği K vitamini zengin olan besinleri, antioksidan sebze ve meyveleri tüketmek, lifli yiyeceklere ağırlık vermek mide ülserini zorlamayacağı gibi iyileşmesine yardımcı olacaktır. Karnabahar, havuç, kavun, kudret narı, ıhlamur, çörek otu gibi sebze, meyve ve bitkiler mide için rahatlatıcı besinlerdir. Doğru beslenmenin yanı sıra tüketilecek şifalı bitkiler de vardır. Uygun olanı, doğru bir biçimde hazırlayıp, düzenli kullanma ülser hastalığının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Ülsere iyi gelen bitkiler

Çörekotu: Taneleri ve yağı kullanılır. 5 gram çörek otu su ile yutulur. Yine aynı ölçüde 5 gram çörek otu yağı mide ülseri için içilir.

Arabistan kirazı: Kurusu öğütülerek macun haline getirilir ve yenir.

Yulaf: Gıda olarak tüketilir ve sarmanı kaynatılarak çay gibi içilir.

Yumurta: Gül yağı ile karıştırılıp içilir.

Zencefil: Kaynatılıp süzülen zencefil, bal ile tatlandırılarak yemek esnasında içilir.

Şerbetçi otu: Suyu ve çayı içilerek tüketilir.

Zerdeçal: Kurutulmuş olan zerdeçal meyveleri isteğe göre baharat olarak kullanılabilir.

Ardıç tohumu: Yağı kullanılır, macunu yenir, suyu ve çayı içilerek tüketilir.

Akgünlük sakızı: Hülasası ve suyu içilir. Macunu düzenli yenir.

At kuyruğu: Kırk kilit diye de bilinen bitkinin kaynatılarak çayı içilir.

Gökçe: Kaynatılıp içilir. Macunu yenir.

Hardal: Yağı ülser için kullanılır, hülasası içilir. Macunu yenir.

Havuç: Aç karnına bir fincan taze elde edilmiş suyu balla beraber içilir.

Kudret narı: Zeytin ve yağında 1 yıl bekletilmiş olan kudret narı, balla tatlandırılarak aç karna yenir.

Ihlamur: Kaynatılarak çayı içilir.

Isırgan otu: Tohumu ve kendisi kaynatılarak içilir. Macunu yenilerek kullanılır.

Karabaş lavanta çiçeği: Kaynatılıp çayı içilir. Macunu tüketilebilir.

Kekik: Baharat olarak kullanılır. Çayı ve suyu içilir.

Kuşburnu: Bitkisel çayların güzel aroması olan kuşburnu da kaynatılarak içilir. Macunu temin edilip yenir.

Lahana: Mide ve bağırsaklar için iyi bir besin olan lahana salata şeklinde tüketilir. Kaynatılıp aç karnına suyu bir fincan içilir.

Keten tohumu: Yağı kullanılıp macunu yenir.

Mısır: İster salatalarda ister sade olarak yenir.

Limon: Sıcak suya balla beraber limonun taze suyu ilave edilip bir çay bardağı olarak içilir.

Meşe: Kahve ve çay gibi günlük içilebilir.

Meçteki: Balla veya şekerle tatlandırılarak 5 gr kadar yutulur.

Meyan kökü: Şurubu, suyu içilir. Macunu yenir.

Nergis çiçeği: Demleme yöntemiyle çayı içilir.

Nane: Macun ve cay olarak tüketilir. Nane yağıda kullanılır.

Melisa-oğul otu: Kaynatılıp çayı içilir.

Ödağacı: Akşamdan bir fincan zeytinyağına 3 gram ödağacı tuzu eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Sabahları aç karnına içilir.

Papatya: Kaynatılıp çayı içilir.

Rezene: Yağı kullanılır. Suyu, çayı içilerek tüketilir.

Patates: Taze suyu çıkartılıp aç karna 1 fincan içileceği gibi kaynatılarak çayı da tüketilebilir. Çayı için, 1 litre suya 50 gr patates konup yarım saat kaynatılır.

Sinir otu: Suyu, çayı içilir.

Sinameki: Çayı ve suyu içilir. Macunu tüketilir.

Sarımsak: Yemeklerde tüketileceği gibi sade olarak da yenir. Kokusunun rahatsızlık vermemesi için sirkede bekletildikten sonra yenir.

Üzerlik tohumu: Mümkünse macunu yenir. Kaynatılarak çayı içilir.
" } ] }