{ "title": "Ülserde Beslenme", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Ulserde-Beslenme-74.jpg", "date": "19.01.2024 15:06:38", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Ülserde Beslenme; ülser, mide veya ince bağırsağın tahribatıdır. Mide ve ince bağırsak asitlerinin (Pepsin, pepsinojen ve tripsin) mide ve bağırsak duvarında doku tahribatı yapması sonucu ülser oluşur. Ülsere bir nevi doku kayıplı yara diyebiliriz. Ülkemizde daha çok ince bağırsak ülserleri daha çok görülmektedir. Cinsiyet dağılımına göre ülser görülme sıklığında ise erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Ülser belirtilerinde genellikle karın bölgesinde ağrıma, yanma, bulantı, geğirme, kazınma ve kusma gibi belirtiler ile baş gösterir. Gece ağrı sebebiyle uyanmalara neden olabilir.

Ülser neden olur?
Ülserde beslenmede yemek saatleri belirli ve düzenli olmalıdır. Geç saatlerde yemek yenilmemelidir. Günlük beslenmemiz üç ana öğün olmasına dikkat etmeliyiz. Ülserde beslenmenin yanında uyku düzenine dikkat edilmelidir. Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya dikkat edilmeli. Sigara ve alkol gibi zarar verici maddelerden uzak durulmalıdır. Şeker mide yanmasına neden olabileceğinden şeker tüketimi azaltılmalıdır. Doku onarımında ve yapımında gerekli proteinden zengin et, balı, bakliyat gibi gıdalar tüketilmelidir. Kola ve gazoz gibi içecekler içilmemelidir. Yağ olarak zeytinyağı tüketilmelidir. Tuz ülsere olumsuz etki yapacağından tuz tüketimi azaltılmalıdır. Acı, baharat ve hardal gibi gıdalar mide mukozasına zarar verdiğinden tüketimi azaltılmalıdır. Kahve çay gibi içecekler mide salgısını arttırdığından tüketimine dikkat edilmelidir. Süt tüketimine dikkat edilmelidir. Süt asit artışına sebep olmaktadır. Ülser tedavisinde doku onarımı yapıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Mide koruyucu pastiller kullanılmalıdır. Ülserde beslenmeye ek olarak yara tedavisini hızlandırıcı mineral ve vitamin tabletleri kullanılmalıdır. Aşırı karbonhidratlı içeren ekmek, pasta, tatlı gibi gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir.
" } ] }