{ "title": "Ülser Kanser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Ulser-Kanser-33.jpg", "date": "19.01.2024 18:58:45", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Ülser Kanser, Ülser hastalığı midenin ya da on ki parmak bağırsağının mide asidi ve pepsin sayesinde tahrip olması ve sonrasında oluşan doku kaybı sayesinde olur. Bu yaralar derinlere inerse enflamasyon oluşur. Ülserin tedavisi çok zahmetli bir süreçtir. İlaç tedavisi ve perhiz yapılarak bu mide hastalığı önlenebilir. Ülser ilerlediği zaman midede kanama, tıkanıklık ve delinme gibi sorunlar çıkartabilir. Midedeki ülser büyük çapta bir atar damar açılmasına yol açar ise hayati risk taşıyabilir. Ülserlerin yüzde beşi ile yüzde onu mideyi deler. Bunun ise çözümü sadece ameliyattır. Mide tıkanması ise ülser hastalarının yaklaşık yüzde beşinde görülür.

Mide Ülseri Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide ülserinin büyük bir kısmı ilaç tedavisi ile geçmektedir. İlaç tedavisi ile geçmeyen ülserler ise ameliyat gerektirir. Ameliyat seviyesine gelen ülser hastaları ülkemizde düşük bir seviyededir. Çünkü ilaç tedavileri bu sektörde ilerlemiştir. Proton pompası blokürü ile adlandırılan bazı asit düşürücüler, bazı antibiyotikler ile kullanıldığında aşağı yukarı iki, üç ay içerisinde ülserlerin yüzde doksan beşini kalıcı olarak iyileştirmektedir. Mide ülserinin kansere dönmeyeceği ise yüksek ihtimaller arasındadır. Lakin mide ülseri geçiren kişilerin ileride kanser olma riski diğer insanlara oranla daha fazladır. Çünkü midedeki iltihap ve mikrop tamamen ortadan kalkmış bile olsa bağışıklık kazandığı için kanser riski artmaktadır.

Mide Ülseri ve Sonrasında Kanser Olmamak İçin Neler Yapılabilir?

Kahve çeşitlerinin tümünden uzak durmaya dikkat edin. Kafeinli, kafeinsiz, sütlü, kremalı fark etmeksizin kahve içerisindeki bazı maddelerden dolayı ülseri tetiklemektedir. Alkollü içeceklerden ve sigaradan uzak durun. Bazı kuvvetli alkoller de mideyi bozacağından ve kuvvetinden dolayı mideyi delme riski olduğundan alkol kullanımı durdurulmalıdır. Aspirinden, naproksen (Naprosyn, Apranax, Synadol, Apraljin) içerikli ilaçlardan ve diklofenak (Diclomec, Dicol, Diklo s, Dikloron, Voltaren) içerikli ilaçlardan kaçının. Ağrı kesici kullanırken düşük dereceli ağrı kesiciler kullanın. Kalıtsal bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak ilaç kullanın. Çay tüketimi yerine naneyi kaynatarak çay şeklinde için. Süt de mide asidini arttıracağından süt içmemeye özen gösterin ya da az içmeye çalışın. Az ve yağsız, acısız, hafif yemekler yemeye dikkat edin. Mide rahatsızlıklarının baş düşmanı olan stres ve sıkıntıdan kendinizi uzak tutmaya çalışın.
" } ] }