Ülser hastaları ne yemeli, Ülser hastalığı sindirim sistemini oluşturan onikiparmak bağırsağı, yemek borusu ve midede yaralar oluşturmaya neden olur. İşte ülser hastaları bu yaraların büyümemesi, ilerlememesi ve hatta iyileşmesi için tüketmesi gereken bazı yiyecekler vardır bu yiyecekleri anlatalım.
Ülser hastaları ne yemeli
Ülser hastaları K vitamini içeren yiyecekleri yemelidir. Peki hangi besinler K vitamini içerir diye sorarsanız ıspanak, lahana, avokado, kuşkonmaz, soya, yonca ve çavdar unu gibi besinlerdir. K vitamini sindirim sisteminde meydana gelen yaraların kanamasını önleyici bir özellik barındırmakla beraber ayrıca yaranın bulunduğu zarı iyileştirici bir görevi de vardır.
Ülser hastaları lifli gıdalar tüketmelidir. Lifli gıdalar sindirim olayı esnasında ortaya çıkan hidroklorik asidi kontrol altında tutarak sindirim sisteminde meydana gelen yaralarla temasını engelleyerek ülserin ilerlemesini engeller. Bu gıdalar lif bakımından zengin olan sebze meyve ve tam tahıllı ekmeklerdir.
Ülser oluşumunda oldukça etkili olan helicobacter olarak nitelendirilen bakterinin oluşumunu flavanoidler olarak isimlendirilen yiyecekler daha doğrusu flavanoid içeren yiyecekler bu bakterinin oluşumunu, çoğalmasını engeller. Bu yiyecekler soğan, sarımsak, kereviz, elmada bulunur. Ancak burada dikkat etmek gereken bir husus vardır oda şudur ki çiğ soğan bazı ülser hastalarına olumsuz yönde dokunur.
Belirtilen bu yiyecekler doktorlar tarafından önerilir. Ülser hastaları ne yemeli konusuna cevap verdik bir de dipnot olarak şunu vurgularsak ülser hastaları acılı, baharatlı, asitli yiyeceklerden, fastfoodlardan ve kızartmalardan kaçınmalıdır.