{ "title": "Ülser Çeşitleri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Ulser-Cesitleri-93.jpg", "date": "19.01.2024 16:50:05", "author": "TAMER BAŞER", "article": [ { "article": "
Ülser Çeşitleri; Ülserin bilinen birçok çeşidi vardır.

Varis Ülseri, Genellikle, bacağın alt kısmında yuvarlak şekilde görülen bir yara türüdür. Oluşma sebebi, varisli yerde meydana gelen herhangi bir yaralanmadan kaynaklanır. Bacağın alt kısmında oluşan bu yarada, ayak bileği şişer, deride sertleşme oluşur ve bazen de ağrı hissedilir.

Onikiparmak Ülseri, C harfi şeklinde görünen ve ince bağırsağın 25 santimetre kadar olan ilk kısmına onikiparmak bağırsağı denir. Tıp literatüründe duodenum ülseri olarak adlandırılan bu hastalık, tedavi edilmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, fazla miktarda sigara içmek, düzensiz beslenmek, dengesiz uyumak, haddinden fazla et ve hamur işi yiyecekler ve bazı ilaçlar tüketmek; onikiparmak bağırsağında ülserin başlamasına yardımcı olur. Hastada mide ekşimesi, ağza ekşi su gelmesi, baş dönmesi, fazla terleme ve dilde renk solgunluğu gözükür.

Mide Ülseri, Midenin iç kısmında bulunan belirli bir yüzeyin aşınması sonucu oluşan yara çeşidine mide ülseri denir. Genellikle, sinir bozukluğu, mide asidinin fazla salgılanması, zamanında tedavi edilmeyen gastrit, karaciğer yetmezliği, sindirimi güç yiyeceklerin sürekli olarak tüketilmesi, fazla sigara, çay, kahve, asit yapıcı meşrubat içmek. Mide ülserini doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Hastalık başlangıcında, mide ekşimesi, karnın üst kısmına bastırılınca ağrı hissi, ağza sık sık ekşi su gelmesi, tat alma duyusu hafiflemesi. Gibi belirtiler görülür. Bu hastalık çoğunlukla bahar aylarında daha sık rahatsız etmeye başlar. Ağrı ve kanamalar artar. Mide üsleri tedavisine başlanılacak olunursa, endişe duymamak gerekir. İlk önce ülseri tetikleyen nedenlerden uzak durmak gereklidir.

Dil Ülseri, Dilde çıkan kırmızı ve içi su dolu yaralardır. Ciddi durumlar haricinde genellikle 1 cm'den daha küçük olurlar. Bu çeşit ülserler çoğu zaman tehlikeli değildirler ve kendi kendine iyileşirler.
" } ] }