{ "title": "Soliter Rektal Ülser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Soliter-Rektal-Ulser-41.jpg", "date": "20.01.2024 05:42:38", "author": "Dilan Kısa", "article": [ { "article": "Soliter rektal ülser, geniş bir klinik spektrum ve değişken endoskopik bulgulara sahip nadir rastlanan bir hastalık türüdür. Klinik ve patolojik özellikleri daha ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak için retrospektif, hastaneye dayalı bir klinikopatolojik çalışma yapılmıştır. Soliter rektal ülser sendromu, rektumda birden fazla yara oluştuğunda meydana gelen bir durumdur. Rektum adı verilen bölge kolonun ucuna bağlı olan kaslı bir borudur. Tabur vücuttan çıkarken rektumdan geçer. Klinik özellikler rektal kanama, bol mukus akıntısı, aşırı uzama, aşırı süzme ve karın ağrısı, eksik dışkılama hissi, kabızlık ve nadiren rektal prolapsusdur. Bu hastalık, lamina proprianın fibrozla obliterasyonu ve kalınlaşmış bir mukozadan lümene uzanan düz kas lifleri gibi iyi tanımlanmış histopatolojik özelliklere sahiptir. Lamina propriada yaygın kolaj birikimi ve anormal düz kas lifi uzantıları, soliter rektal ülserin diğer durumlardan ayırt edilmesinde oldukça önemlidir.

Soliter rektal ülser tedavisi nasıl yapılır?

Soliter rektal ülser sendromu, kronik kabız olan kişilerde daha çok görülmekle beraber normalde nadiren görülen ve iyi anlaşılamayan bir hastalıktır. Soliter rektal ülser sendromu, bağırsak hareketleri sırasında rektal kanama ve gerginliğe neden olabilir. Tek rektal ülser olarak bilinmesine rağmen bazen birden fazla rektal ülser olarak da karşımıza çıkabilir.

Soliter rektal ülser sendromu yani tek ülser sendromu tedavisi, vücuda sıvı alımıyla birlikte ameliyat da gerektiren bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi zordur ve muhafazakar yönetimden çeşitli cerrahi prosedürlere kadar çeşitli tedavi seçenekler sunulmakta ve bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir.
" } ] }