{ "title": "Peptik Ülser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Peptik-Ulser-59.jpg", "date": "21.01.2024 07:28:24", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Peptik ülser: Öncelikle sizlerle ülser kelimesinin üzerinde durmak istiyorum. Çünkü ülserin ne anlama geldğini öğrendikten sonra peptik ülseri daha rahat anlayacaksınız. Ülserin tam olarak kelime anlamı yarık ya da yara demektir. Peptik ülser ise; mide ve oniki parmak bağırsağında görülen yarıklar ya da yaralar anlamına gelmektedir. Peptik ülser sadece midede ya da sadece oniki parmak bağırsağında görülebildiği gibi aynı anda hem midede hem de oniki parmak bağırsağında da görülebilir. Peptik ülserin en önemli nedeni midede aşırı derece salgılanan mide asididir. Bu asit nedeni ile mide tahriş olmaya ve yara almaya başlar. Daha sonra ise bu tahriş peptik ülsere neden olmaktadır. Ülser çeşitleri arasında en yaygın olanı peptik ülserdir. Ayrıca diğer ülser çeşitlerinden farklı olarak hem ciddi bir durumdur hem de uzun bir süreden sonra iyileşme gösterir. Peptik ülser daha çok stresli bir hayatı olan ve her şeyi kendine dert edinen insanlarda daha fazla görülmektedir. Her nedenin altında çıkan stres kişilerin en büyük belasıdır. Fakat bir şekilde stresten uzak kalmaya çalışmalı ve hayatı dolu dolu dolu yaşamaya çalışmalısınız.

Peptik ülser nedenleri: Normalde salgılanan mide asidi peptik ülserde daha fazla salgılanır. Bu durum ise hem midede hem de oniki pamak bağırsağında yara ya da tahriş oluşmasına neden olur. Maddeler halinde incelemek gerekirse eğer:
Peptik ülser belirtileri: Midede ya da oniki parmak bağırsağında meydana gelen peptik ülserin birçok belirtisi vardır. Özellikle peptik ülser hastası olan kişilerde midede ağrı ve yanma gözlenir. Bu ağrıların yanında ise bulantı, kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı, besinlerin sindirilmemesi sonucunda karında şişlik ve geğirme görülebilir. Ayrıca ileri safhalarda ülser büyüyerek kanama ve perforasyon yani yırtılmaya neden olabilir.

Peptik ülser tedavisi: Peptik ülser sürekli kendini yenileyerek nüks etmektedir. Bu yüzden bir kez iyileştikten sonra kişi mutlaka kendini koruyup dikkat etmeli ve hastalığın kendini tekrarlamasına izin vermemelidir. Peptik ülserin birkaç tedavisi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi enfeksiyona karşı antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik sayesinde midede ve oniki parmak bağırsağında bulunan bakteriler öldürülmeye çalışılır. Bir diğer tedavimiz ise midede salgılanan asitlerin salınımını azaltan sinirin kesilmesidir. Böylelikle sinirin kesilmesi asit salgılanmasını keserek midenin asitten uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu saymış olduğum tedaviler cerrahi müdahale gerektirebilir. Özellikle de mide perforasyonu ve mide kanaması olan kişilerin cerrahi müdahaleye ihtiyacı vardır.
" } ] }