{ "title": "Mide Ülseri Ameliyatı", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Mide-Ulseri-Ameliyati-18.jpg", "date": "23.01.2024 03:20:12", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Mide Ülseri Ameliyatı: Ülser, deri ya da mukozanın üzerinde oluşup, gelişerek altında bulunan dokuları da etkileyebilen açık yaralara denir. Midede ülser oluşumunu tetikleyen başlıca etmenler arasındaasabiyet durumu, midede oluşan asit artışı, vaktinde tedavisi iyi yapılmamış mide zafiyeti, karaciğer yetmezliği ya da safranın az olması, kalp hastalıkları mide ülserini tetikler. Ayrıca sindirilmesi güç yiyeceklerin alınması, çok fazla sigara, çay, kahve ya da asit yapan meşrubat içilmesi, alkol alımı, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı mide ülserini doğuran nedenlerdendir. Kafein tarzı mide asidinin üretimini artıran maddeler ise ülser riskini yükselten ve sancıyı artıran maddelerdir. Mide ülseri için ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı ve ülserin arttığı durumlarda Mide ülseri ameliyatı yapılır.

Mide Ülseri Ameliyatı Hazırlık Aşaması: Ülser ameliyatı nedeniyle hastanın hastaneye yatmasından itibaren yapılan 'anamnez' diye bilinen sorgulama yapılır. Mide ülseri ameliyatından önce belirli kan testleri yapılır, ayrıca karaciğer ile böbrekler için fonksiyon testleri uygulanır. Hastada enfeksiyon bulgusu aranır, akciğerde hafif bir enfeksiyon ya da kalpte bir anormallik olması durumunda anestezi uzmanı tedbir alır. Bundan dolayı, göğüs röntgeni ve kalp elektrosu çekilir. Ameliyatı yapacak olan cerrah çok kez, ameliyattan önce ülserin varlığını tekrar teyit etmek ister.

Mide Ülseri Ameliyat Aşaması: Mide ülseri ameliyatında, midenin boş olması için ameliyattan önceki akşam hastaya kuru ve sıvı gıda verilmez Ayrıca ameliyattan önce bölgedeki deri üzerinde kıllar tıraş edilir. Ayrıca, hasta ameliyat olmayı kabul ettiğini gösteren bir belge imzalar.

Bu aşamada hasta uyutularak mide ülseri ameliyatı gerçekleştirilir. Bu aşamada açık yaralara operasyon yapılır. Ameliyat birkaç saat sürer, hastanın kendisini toparlaması ise birkaç günü bulabilmektedir. Hasta ameliyattan sonra doktorun tavsiye ve önerilerine göre perhiz yapar.
" } ] }