{ "title": "Kanamalı Ülser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Kanamali-Ulser-77.jpg", "date": "20.01.2024 06:54:31", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kanamalı Ülser, ülser mide ve onikiparmak bağırsağında mide asidi ve sindirim sıvılarının meydana getirmiş olduğu tahriş sonucu oluşan doku kaybıdır. Doku kaybının pepsin gibi asitler ile daha fazla olması midede yara meydana getirir. Ülser karnın üst kısmında gece uykudan uyandıracak kadar yanma ve ağrıya neden olur. 60 yaştan itibaren kadınlarda daha çok gözlemlenir. Ülserin asıl nedeni helicobacter pylori adı verilen bir mikroptur. Genetik yatkınlıkta ülser nedenlerinden biri olup bunun dışında düzensiz yaşam, sinir, stres, alkol, sigara, kahve, kullanılan ilaçlar da diğer sebepler arasında yer alır.

Kanamalı ülser nedir?

Ülser denildiği zaman akla ilk gelen mide ile alakalı bir durumdur. Genelde herkes bu şekilde bilir fakat açık yara anlamına gelen ülser, mide dışında onikiparmak bağırsağı ve yemek borusunda da görülebilmektedir. Ciddi bir ağrı oluşturan ülser mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Genelde ilaç tedavisi uygulanır fakat zararlı alışkanlıklardan uzak durularak iyileşme daha hızlı bir şekilde sağlanır. Ancak kanamalı ülser oldukça ciddi bir durum olup cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Ülser kronik bir rahatsızlık olmayıp tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Üst sindirim sisteminde oluşan kanamaların en önemli nedeni ülserdir. Ülserin kanama oluşturduğuna dair bulgular ağızdan gelen kahverengi renkli kanama ve dışkının siyah renkte olmasıdır. Kanamalı ülser peptik ülser olarak adlandırılır. Sindirim sisteminde mukoza içeren doku işlevini kaybederek mide ve bağırsak çeperini koruyamaz hale gelir.

Kanamalı ülser, sindirim sisteminde bulunan mukozal dokunun mide asidi nedeni ile aşırı derecede tahribatı sonucu oluşur. Sağlıklı bir insan da mide asidinin amacı sindirim sistemine alınan besinlerin küçük moleküllere ayrıştırılmasıdır. Yani sağlıklı bir kişide bu asit kesinlikle mide ile temas etmez. Ülser oluştuktan sonra zamanında tedavi edilmediğinde asidin delici etkisi ile kanamalı ülsere dönüşür. Helicobacter mide ülseri kanamalarının en baş sebebidir. Kanamalı ülser oluşması için gerekli ortam bu bakterinin dışında kan damarının tam üstünde bir ülser oluşmasıdır. Bu durumda kanamalı ülser kaçınılmazdır.

Kanamalı ülser belirtileri nelerdir?

Kanamalı ülser de midede ani ve keskin tarzda ağrılar hissedilir, genellikle reflüye benzer tarzda bir ağrıdır. Kanamalı ülser tıbbi tedaviye cevap vermez ise acil olarak ameliyat gerektirir. Kanamalı ülser en fazla onikiparmak bağırsağında görülür. Ayrıca kanamalı ülser hiçbir şekilde hiçbir belirti vermeden ancak kanama ortaya çıktığında da fark edilebilir. Böyle bir kanamada mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }