{ "title": "Kalın Bağırsak Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Kalin-Bagirsak-Ulseri-97.jpg", "date": "23.01.2024 06:11:57", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalın Bağırsak Ülseri, Kalın bağırsak ülser konumuzdan önce ülser hekimlik terimi olarak sindirim sistemi olarak mide ve onikiparmak bağırsağında görülen yara demektir. Ülser bu organlarda oluşan mide asidi veya bağırsak sıvılarının vermiş olduğu hasarlar sonucunda vücutta oluşan doku kaybıdır. Günümüzde ülser birçok insanda görülen sağlık sorunudur. Ayrıca kalın bağırsak ülseri mide ülserine oranla toplumda çok daha fazla rastlanan bir hastalık olduğu da bilinenler arasındadır ve kalın bağırsak ülseri yaklaşık olarak 35-55 yaş arası kişilerde çok fazla görülen ve erkeklerde kadınlara oranla daha fazla rastlanan durumdur.

Bu rahatsızlık onikiparmak bağırsağında yara oluşması anlamına gelir. Onikiparmak bağırsağının boyları bir, iki milimetreden bir, iki santimetreye kadar değişkenlik göstermektedir. Onikiparmak bağırsağı midenin hemen bitiş kısmında olur. Oluşan yaralar bazen iki tane oluşmaktadır. Bağırsak ülseri, ayrıca bulbis olarak da adlandırılmaktadır. Kalın bağırsak ve mideden hemen sonra gelen bağırsaklarda meydana gelir. Midenin iç kısmında bulunan pilor ismi verilen kanalın içinde oluşan yaralara ise on iki parmak ülseri denir. Bu kısımda oluşan yaralar hazım kanalında oluşan ülserlerin yüzde seksenini oluşturmaktadır.

Kalın Bağırsakta Ülser Nerede Görülmektedir? Kalın bağırsakta ülser mideden hemen sonra gelen bağırsak bölgesinde görülmektedir.

Ülseratif Kolit: bu rahatsızlığın sebebi net bir şekilde bilinmemektedir. Oluşan bu ülserler kalıtım bilimi ve çevresel etkenlerin yol açtığı bilinmektedir. Kalın bağırsakta ülser, kalın bağırsağın iç bölgesinin iltihaplanması sonucunda bu rahatsızlık ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın sebepleri ise şunlardır;
Kalın Bağırsakta Ülser Belirtileri Nelerdir?

Kalın bağırsakta ülserin belirtileri çok da açık olmaz. Bu rahatsızlık özellikle de sonbahar ve ilkbahar mevsiminde kendini belli etmektedir. Kalın bağırsakta ülser, mide ülserinin aksine yemek yedikten sonra şiddetli ağrılar şeklinde kendini belli eder. Ağrı başladığında alkali besinler ve yumuşak kıvamlı yemekler ağrıyı azaltır. Bu durumu bir an önce teşhis ederek tedaviye başlanması gerekir. Ağrılar kramp, batma ve yanma şeklinde görülmektedir. Karnın ön duvar bölgesinde üst tarafta seyreden ağrılar bazı durumlarda sırt ile sağ omuz bölgesine yayılır.

Kalın Bağırsakta Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlıkta histamin reseptörleri, antikolinerjikler ile antiasitler kullanılır. Alınan bu ilaçların yanı sıra kişi mutlaka diyette yapmalıdır. Ayrıca içki içmek, aşırı baharatlı besinler tüketmek, çay ve sigara içmemek gerekir. Bu rahatsızlığın tedavisinde bu noktalar oldukça önemlidir. Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlar oldukça önemlidir mutlaka doktora danışarak almanız gerekir.

" } ] }