{ "title": "Dil Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/dil-ulseri.jpg", "date": "21.01.2024 20:58:02", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Dil ülseri, genellikle endişelenilecek bir durum olmamasının yanında, oldukça rahatsız edici bir durum olabilmektedir ve ağız bakımının yetersiz olarak yapılması, ağzın enfeksiyon kapması ve ağız kanseri gibi pek çok faktör dil ülserine sebep olabilmektedir. Dil ülseri olan kişilerin dillerinde beyaz ya da sarı yaralar çıkmaktadır ve bu yaralar zamanla griye dönüşmektedir. Dilde oluşan bu yaralar, ciddi bir vaka olmaması durumunda 1 santimden daha küçük olmaktadır ve genellikle tehlikeli olmayıp, kendi kendine iyileşmektedirler. Bunun yanı sıra, uzun süre devam edip kronikleşen ağız yarası olması halinde kişinin hemen bir doktora görünmesi altta yatan sebeplerin tanısının koyulması ve tedavi edilmesi için gerekmektedir.

Dil Ülserinin Sebepleri Nelerdir?

Dil ülserinin nedenleri şunlardır;

Pamukçuk Yaraları: bu beyaz ya da sarı kabarcıklar, dil ülseri yaralarının en büyük sebebi olup, ağızda herhangi bir kızarıklık ya da yara durumunda içine iltihap dolması sonucu meydana gelmektedirler. Pamukçuk yaralarının şekilleri düzensizdir ve farklı ölçülerdedir.

Ağız Bakımının Yeteri Kadar Yapılamaması: Yetersiz olarak yapılan ağız bakımı da dil ülseri oluşumunda etkili olabilmektedir. Dilin yakın zamanda ısırılma gibi sebepler ile yara alması durumunda enfeksiyonun iyileşme sürecinde kabarcıklar oluşabilmekte ve bakterilerin yuva yapabileceği uygun bir ortam oluşturulması sonucunda, ağız bakımı yeterli ölçülerde yapılmadığı için diş ve diş etlerindeki biriken yemek artıkları bakterilerin potansiyel yeme ihtiyacını karşılayarak bakterileri tutmakta ve bu bakteriler deağız etinde tahrişe sebep olmaktadır.

Enfeksiyonlar: Ağzın farklı kısımlarında da gelişebilen gingivostomatit, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, herpes simplex virüsü, pamukçuk, ağızda gelişen maya enfeksiyonları, oral liken planus ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi enfeksiyonlar, özellikle dil üzerinde olmak üzere, tüm ağız içinde yaralar oluşmasına sebep olabilmektedirler.

Bunun yanı sıra, dil yaraları birkaç gün içerisinde renksizleşmiyor ve zayıflamıyor ise uzun süre geçmesine rağmen bir türlü iyileşme olmuyorsa, yemenizi ve içmenizi engelleyecek ölçüde ağır enfeksiyon oluşmuş ise yani artık ciddi bir hal almış ise mutlaka acil olarak bir doktora başvurulması gerekmektedir, çünkü çok hızlı büyüyen ve gittikçe sertleşen dil yaraları oral kanserin habercisi olabilmektedir.

Dil Ülserinin Tedavi Yöntemleri: Dil ülseri olan kişilerin üzerinde genellikle bir kırgınlık ile rahatsızlık hissi olabilmektedir. Bunun yanı sıra, enfeksiyonun yayılması ile lenf düğümlerinin şişmesi sonucunda kişinin ateşinde çok az bir artma görülebilmektedir. Birçok dil ülseri kendi kendisine yok olmaktadır, ancak daha az ağrı duyulması için ve daha kısa süre içinde iyileşebilmek için bazı evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Tuzlu su, dil ülseri olan kişilerin yaranın iyileşmesi için evde uygulayabileceği tedavi yöntemlerinden birincisidir. Dil ülseri olan kişi, bir bardakta tuzlu su yapıp, bunu gargara şeklinde kullanabilir ya da ağzında bir müddet tutabilir. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden ikincisi tereyağıdır. Şöyleki; yaranın üzerine tereyağı bastırılması durumunda ağrı hafiflemektedir. Ayrıca, bal ile hazırlanan macunlar ya da hint incir ağacının sütü de hastalık sürecinin atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Üçüncü yöntem ise ağız temizliğidir. Dil ülseri tedavisi uygulanırken en fazla dikkat edilmesi gereken şeylerden en önemlisi ağız bakım ve temizliğine çok dikkat etmektir. Bunun için, dişleri düzenli olarak fırçalamak ile bakteri önleyici ve yok edici olarak eczanelerde satılan gargaralardan kullanmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra, diş temizliği sırasında fırça ile ülser olan yer temizlenirken, durumu daha da kötüleştirmemek için nazik olmak gerekmektedir. Son olarak, dil ülseri tamamen iyileşene kadar tahrişin miktarının artmaması için, sıcak ve baharatlı gıdalar ile asitli içeceklerden de uzak durmak gerekmektedir.

Tüm bunlara dikkat ettiğiniz halde yaralarınız en fazla bir hafta içinde iyileşmemişse büyüyor ve sıklıkla tekrar ediyor ise mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
" } ] }