{ "title": "Dekübitüs Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Dekubitus-Ulseri-61.jpg", "date": "20.01.2024 13:39:15", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Dekübitüs ülseri, çok sık karşılaşılmayan ve bir o kadar zor bir hastalıktır. Bu hastalık bir diğer adı ile yatak yarası olarak bilinmektedir. Her ne kadar az görülen bir rahatsızlık olsa bile aslında çok zorlu bir hastalık olduğu için hasta üzerinde büyük rahatsızlık bırakır. Dekubitus ülseri, kronik bir hastalık olduğu için aslında genetiklik özelliği de gösterebilmektedir. İnsanlarda özellikle çok uzun süreli olarak yatmak zorunda kalınması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum daha çok insanları uzun süre yatağa bağlayan ameliyatlar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra yatalak olan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Deri ve deri altında meydana gelen kan dolaşımının azalması ve hatta duracak noktaya gelmesi durumunda dekübitüs ülseri ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık, uzun süreli ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için hızlı bir şekilde iyileşmesi beklenmemelidir.

Dekübitüs ülseri neden olur?

Bu rahatsızlığın en büyük nedeni yatağın sürekli aynı bölgeye uzun süreler boyunca baskı yapmasıdır. Bu baskı deri altındaki damarların kan dolaşımını sağlayamayacak şekle gelmesine neden olarak bölgede yeterli oksijen beslenmesinin gerçekleşememesine neden olarak hücrelerin ölmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında çarşafın ya da yorganın sürekli bir noktaya sürtünmesi, baskı yapması durumunda ortaya çıkmaktadır. Dekübitüs ülseri, kemiğe çok yakın olan yerlerde meydana gelir. Özellikle kala kemiği, dirsekler ve çıkıntılı bölgelerde bu durum ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı kişide görüldüğü gibi her yaşta insanı etkileyebilir. Bunun için bol bol egzersiz hastalığın oluşmasını engelleyecektir.

Dekübitüs ülseri kimlerde görülür?

Yaşlılar: Normal insanlara göre hareketsiz olan yaşlı insanlar daha çok yattıkları için bu sorun en çok yaşlılarda ortaya çıkmaktadır. En çok dolaşıma ihtiyacı olan yaşlılar olmasına rağmen dekübitüs ülseri yaşlılarda ortaya çık çıkmaktadır.

Aşırı kilolu insanlar: Vücut ağırlığı fazla olan insanlarda bölge daha fazla baskı gördüğü için belli bir süre yatılı kalmada başta morarma olarak ortaya çıkan bu durum belli bir süre sonra ülser olarak etkilerini karşınıza çıkarabilir.

Yetersiz beslenme: Sürekli yetersiz ve sağlıksız beslenme olan insanlarda dekübitüs ülseri görülme durumu çok yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle özellikle aç kalan ve evsiz olan insanlarda dekübitüs ülseri ortaya çıkabilmektedir.

Sürekli idrar ya da dışkı kaçırma: Böyle bir sorunu olan insanlarda bu sorun çok fazla görülmektedir. Bu durum ise yine yaşlılarda çok görüldüğü için belli bir kesimde çok daha fazla görülmektedir.
" } ] }