{ "title": "Dekübit Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/dekubit-ulseri.jpg", "date": "19.01.2024 19:10:01", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Dekübit ülseri, yatak yarası olarak da bilinen tıp dilinde Dekübitüs diye bilinen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık hastanın çok uzun süre aynı pozisyonda kalmasına bağlı olarak özellikle yatak ile kemik çıkıntıları arasında kalan bölgelerde yüzeysel kan dolaşımının vücut ağırlığının etkisi ile bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kan dolaşımının bozulmasıyla beraber çevreden kaynaklı mekanik, fiziksel ve bazı kimyasal faktörlerin de etkisi ile doku hücrelerinin beslenememesi ve oksijensiz kalan dokunun harabiyete uğraması ve ülseri meydana getirmesi söz konusu olacaktır.

Yatak yarasının ilk olarak deride kızarma şeklinde görülmesi söz konusudur. Daha sonra bu kızarmanın morarmaya dönüştüğü görülür. Moraran alanda derinin bütünlüğünün bozulması ve derinin yer yer açılması mümkündür. Bu açılmanın gittikçe yayıldığı ve enfekte olduğu görülür. Yatak yarasının derinliğinin ve genişliğinin oranıyla eşit olacak şekilde hastanın kan plazması kaybettiğini görebilirsiniz.

Deri ve deri altı dokularında ve hatta kemiğe kadar derinleşen yapılar olarak karşımıza çıkabilen dekübit ülseri özellikle nörolojik ve paralizili hastalarında, diyabetli hastalarda, metabolizma bozukluğu bulunan kişilerde ve anemisi bulunan kişilerde sıklıkla görüldüğünü söyleyebiliriz. Tıbbi ve cerrahi amacıyla sürekli olarak yatması gereken hastalarda bu rahatsızlığın önlenebilmesi ya da hafif olarak geçirilmesini sağlamak için iyi bir hasta bakımı yapılması gerekir. Bakım sırasında yatak yarasının önlenmesi de öncelik olmalıdır.

Hastalarda yatak yarası oluşmasını önlemek için hastanın bol proteinli bir diyet uygulaması, hasta derisinin temiz, kimyasal etkenlerden uzak ve normal kurulukta tutulması, düzenli olarak hastanın yatış pozisyonunun değiştirilmesi faydalı olacaktır. Yatağa temas eden bölgelere ve kemik çıkıntılarının olduğu yerlere sıklıkla masaj yapılması gerekir. Ayrıca hastanın çarşafının sıklıkla değiştirilip yatağın düz olması sağlanır. Kırışıklıklar sürekli yatan kişinin rahatsız olmasına neden olacaktır.
" } ] }