{ "title": "Aftöz Ülser", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/Aftoz-Ulser-62.jpg", "date": "20.01.2024 08:36:28", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Aftöz ülser, diğer adı ağız ülseri olan bu hastalık açık ve ağrılı bir şekilde kendini göstermektedir. Bir çeşit ağız yarası olan bu hastalık genellikle kendini dudak ve yanağın iç kısmında gösterir. Dudak ve yanak bölgelerinde beyaz, sarı ve kırmızı renklerde oluşurlar. Bu tür ağız hastalıkları genellikler tehlike unsuru oluşturmazlar. İnsan vücudunda kendini her yıl dört veya beş kez çıkma ihtimali vardır. Hastalık en fazla on ve yirmi yaş grupları arasındaki bireylerde görülmektedir. Aftöz ülser bulaşıcı bir hastalık değildir ve on ve yirmi gün süre içerisinde geçmektedir. Ancak ağız ülseri bazı durumlarda tehlikeli durumlar oluşturabilir. Şiddetli ağrı, yüksek ateş, ishal, döküntü ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar ağız ülserinin ciddiye alınması gereken durumlardan birkaçıdır. Ayrıca ülser olan bireyde iştah kaybı yaşanıyor ise ve yaraları uzun süre boyunca geçmemiş ise kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Bu hastalık yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimini zorlaştırır. Beslenme anında aft bölgesinde ağır bir ağrı meydana gelebilir. Bu da bireyin canını yanmasına neden olur ve beslenmesini engeller. Bu nedenlerden dolayı da ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Aftöz ülser bulguları ve belirtileri nelerdir?
Aftöz ülser neden olur?
Bu gibi durumlar ağız ülserine neden olan en önemli unsurlardır. Bu tür ülser hastalığına doktorlar sadece bakarak çok rahat bir şekilde tanı koyabilirler. Doktorun gerekli görmesi halinde kan testleri de yapılabilmektedir. Aftöz ülser genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Bu rahatsızlığın kendini iyileştirmesi için baharatlı gıdaları tüketmemeye gayret göstermeli ve ağız içerisinde oluşan yaranın enfeksiyon kapmasını önlemek için ağız temizliğinin ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılaması gerekmektedir. Ağız ülserinin ağrısın azaltmak için yapılabilecek birkaç işlem vardır. Bu işlemler arasında etkisini en faz gösteren yöntem tuzlu su ile gargara yapmaktır. İlk başta ağrılı olsa da oluşmuş olan ağrıyı kısa zamanda geçirmeye yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra günde üç kere su ve hidrojeni birbirine karıştırarak bir pamuk yardımıyla ülserin üstüne uygulanması da ülserin iyileşmesine yardımcı olacaktır. Aftöz ülserinin tekrar oluşumunu engellemek için hastalığa sebebiyet verecek olan gıdaların tüketiminin durdurulması şarttır. Ayrıca vücutta mineral ve vitamin eksikliği var ise bu duruma doktor gözetimi altında müdahale edilmeli ve doktor tarafından verilmiş olan ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
" } ] }