{ "title": "12 Parmak Bağırsağı Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/12-Parmak-Bagirsagi-Ulseri-18.jpg", "date": "20.01.2024 09:53:21", "author": "Ömer Faruk ekemen", "article": [ { "article": "
12 parmak bağırsağı ülseri, bu 12 parmak bağırsağı ülseri midenin hemen sağ kısmındaki başlangıç bölümü olan bölgede bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Mide kanalının içinde bazı zamanlarda ülser çıkabilir. Bu midede çıkan ülser midede olduğu için mide ülseri diye açıklanabilir ancak bu çıkan ülser midenin pilor kanalında ortaya çıktığı için bu ülser de 12 parmak bağırsağı ülseri olarak tanımlanabilir. 12 parmak bağırsağı ülseri sindirim kanalında gelişen diğer ülserlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturur. Bu oluşan sindirim sistemindeki ülserler yaklaşık olarak sindirim sitemindeki ülserlerin yüzde seksenini oluşturur. On iki parmak bağırsağı ülseri diğer bir sindirim sisteminde olan mide ülserinden kat kat daha fazla oluşur. Diğer bir olgu ise 12 parmak bağırsağı ülserine yakalanma riski erkeklerde oldukça fazladır. Erkeklerde kadınlara göre yedi sekiz kat daha fazla görülme ihtimali olan 12 parmak bağırsağı ülseri erkeklerin daha fazla dikkat etmesi gereken bir konu olarak görülmektedir. 12 parmak bağırsağında ön ve arka olmak üzere iki ayrı duvar görülmektedir. Bu ön ve arka duvarlarda görülen ülser miktarı her iki duvarda da eşit miktarlarda görülmektedir. Arka duvarda rastlanan 12 parmak bağırsağı ülseri ön duvara göre daha fazla derinleşmektedir. Bu derinleşen on iki parmak bağırsağı ülseri otuz kırk yaşları arasında olan erkeklerde daha fazla miktarda rastlanmaktadır.

12 parmak bağırsağı ülserini sigara içmek çay ve kahve miktarlarının çok fazla miktarlarda tüketilmesi tetiklemektedir. Bunun dışında vücutta oluşan hormon dengesizliği aşırı miktarlarda soğuk ve sıcak olan besinlerin tüketilmesi bu hastalığı tetikleyen önemli olgulardan birkaçıdır. Ayrıca bazı hastalıklardan dolayı çeşitli ilaçları çok aşırı miktarlarda tüketilmesi de bunu tetikler. Bu hastalığa yakalanan kişilerin en önemli şikâyeti ağza ekşi bir tat gelmesidir.

12 parmak bağırsağı ülseri belirtileri nelerdir?

Bu hastalık özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülmektedir. Yemek yedikten sonra hastalanan hastaları oldukça rahtsız eden bir hastalıktır. Ağrı olduğu sırada hastalanan kişi daha hafif yiyecekler yemesi kaydıyla daha az rahatsız olur. Hastalar bu yaşanan ağrıyı midede kramp, iğne batması gibi bir hisle tarif ederler. Genellikle karın bölgesinin sağ kısmında hissedilir. Bu ağrıların giderilmesi için daha fazla yediklerinden dolayı kilo alırlar. Bu ülseri en fazla tetikleyen etmenlerin başında sıcak ve soğuk besinlerin çok fazla miktarlarda tüketilmesidir. 12 parmak bağırsağı ülserinde genellikle şiddetli açlık ağrıları olmaktadır. Özellikle açlık sırasında artan bu ağrılar yemek yedikten sonra azalmaktadır. 12 parmak ülseri olan kişilerde kanser oranı azdır. Ülser başka diğer hastalıkları da tetikleyebilir ve diğer organlara da geçerek daha kötü sonuçlara yol açabilir.

12 parmak bağırsağı Ülseri tedavisi nasıl yapılır?

12 parmak ülserinin kesin sonucu ve teşhisi endoskopi ile yapılabilmektedir. Endoskopi ile bazı oluşabilecek kanamaların önüne geçilebilir. Bu yöntem ile genellikle ameliyata gerek kalmadan tedavi uygulanabilir. Endoskopi ile bu hastalığın teşhisi için kesin sonuç ve verim alınabilir. Bu hastalığın teşhisi için mide filmi çekilmesi de diğer bir tanı yöntemi olarak görülür. Herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlak alanında Uzman kişiler tarafında bir tanı koyulup ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
" } ] }