{ "title": "12 Bağırsak Ülseri", "image": "https://www.ulser.gen.tr/images/12-Bagirsak-Ulseri-57.jpg", "date": "20.01.2024 01:50:20", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
12 Bağırsak Ülseri: öncelikle okuyucularımıza bu konu başlığının 12 bağırsak ülseri değil, 12 parmak bağırsağı (Ya da tıptaki adıyla Duodenum) ülseri olması gerektiğini hatırlatmak gerektiğini düşünüyorum. 12 parmak bağırsağının kısa bir tanımından sonra, yine bu 12 bağırsak ülseri başlığı altında yazımıza devam edeceğiz.

12 parmak bağırsağı sindirim sisteminde mideden çıkan ince bağırsaktaki ilk 25 santim kadar olan bölüme verilen isimdir. Görüntü olarak ay'ın hilal şekline benzer. 12 parmak bağırsağı karbonhidrat, protein ve yağın sindirimini gerçekleştirir. Karaciğerin salgıladığı safra 12 parmak bağırsağına dökülür ve bu yağları yapı taşına ayırmaz, yalnızca yağ damlacığına dönüştürür.

12 Bağırsak Ülserinin Sebepleri Nelerdir?

Buradaoluşan ülsere tıp dilinde duodenum ülseri olarak tanımlanır. Tedavisi olmayan gastrit, sinir sisteminde oluşan bozukluk, asidin fazla oluşu, fazla olarak tüketilen sigara, çay ve kahve ülsere sebep olur. Ayrıca kalp hastalıkları düzensiz bir yaşam biçimi, safra kesesi hastalığı, dengesiz bir beslenme, hormonda dengesizlik, soğuk ve sıcak besinlerin aşırı olarak tüketilmesi, hamur işleri, abartılı baharat tüketimi, bazı ilaçların kullanılması gibi faktörler 12 bağırsağı ülserine sebep olabilir. Sindirim sisteminde gelişen ülserler arasında %80'ini 12 bağırsağı ülseri oluşturur. Mide ülserine göre 10 kat daha fazla görülür.

12 Bağırsak Ülseri Belirtileri: 

Ülserde en büyük şikâyet ağza ekşi su gelmesidir. Bu hastalık çoğu zaman kroniktir. Bilhassa sonbahar ile ilkbahar ayları içinde belirtileri artar. Yemekten 1-2 saat sonra ortaya çıkan ülser ağrısı hastayı rahatsız eder. Ağrı olduğu zaman hastaların süt benzeri alkali yiyecek ya da hafif olan besinlerin tüketimi halinde, ağrıda etki azalır. Ülser ağrısının böyle sona ermesi 12 bağırsak ülseri için tanıda büyük kolaylık sağlar.

12 Bağırsak Ülserinin Tedavisi: 

Ülserin tedavisi için, asit giderici ilaçlar, antagonistleri, histamin reseptörleri antikolinerjik ilaçları ve yatıştırıcı ilaçlar uygulanır.
" } ] }