Ülser Perhizi
Ülser Perhizi, Ülser, insana oldukça rahatsızlık, acı veren, her zaman dikkatli beslenmesini gerektiren bir hastalıktır. Ülser hastası, canının her çektiğini yiyemez, içemez, seçici davranmak zorundadır. Ülser perhizi, hastalıktan korunup kurtulmak ve daha da ilerleyip tekrarlamasını önlemek amacıyla tavsiye edilir. Ülser, mide asidinin yarattığı hasar sonucu, yemek borusu ve midede oluşan yaradır.
Ülser Perhizi ve Önerilen Gıdalar- Ihlamur çayı, nane limon çayı, süt ve salep içilebilir.
- Haşlanmış yumurta, rafadan yumurta veya katı yumurta yenilebilir.
- Kraker, bisküvi, kızarmış ekmek, makarna, patates haşlaması, şehriye ve erişte tüketilebilir.
- Çeşitli Sebzelerden yapılmış çorbalar ve püreler tüketilebilir.
- Havuç, taze fasulye, bezelye, kabak, semizotu ve patates haşlanarak yenebilir.
- Elma, kayısı, kuru üzüm, erik, şeftali gibi meyveleri kaynatarak komposto şeklinde tüketilir.
- Sütlaç, muhallebi, sade reçel, lokum, akide şekeri, süzme bal, kremalı ve jöleli tatlılar yenebilir.
- Az yağlı ve tuzlu, un katılarak yapılan soslar tüketilebilir.
Ülser Perhizinde, tüketmememiz gereken gıdaların başında, alkol, kakao, kızartmalar, gazlı içecekler, salçalı, çok tuzlu, acılı, baharatlı yiyecek ve içecekler gelmektedir. Çay, kahve, limonata, maden suyu, hazır meyve suları bu hastalığa iyi gelmemektedir. Kuru bakliyatlar, hazır çorbalar, her tür turşu, peynir çeşitleri gibi gıdalarda, ülser rahatsızlığına zarar vermektedir.
Diğer uzak durmamız gereken gıdalar ise; kuruyemişler, zeytin, sarımsak, soğan, sucuk, salam, sosis ve çikolatadır.
Ülser Perhizinde, önerilen gıdaları tüketirken, yiyecekleri yavaş ve çok çiğneyerek yutmalıyız, yiyeceklerin çok soğuk veya sıcak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yemekleri pişirirken yağı yakmamaya dikkat etmeliyiz. Sigara içmemeli, sakız çiğnemeliyiz.
21.01.2024 22:51:09
Ülser Perhizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|