Gastrit ülser diyeti, bu hastalık türü mide içerisindeki asidin yemek borusuna kaçması ile meydana gelmektedir. Oldukça rahatsızlık veren bu durum midede çarpıntı meydana getirebileceği gibi ağır bir ağrı da oluşturur. Ani olarak gelişen bu ağrı kişide huzursuzluk oluşturmaktadır. Ayrıca enerji ve performans kayıplarına da neden olabilmektedir.
Bu tür hastalıkların birçok nedeni vardır. Özellikle stres ve sıkıntı problemlerinden meydana gelmektedir. Psikolojik sıkıntılar vücudun çalışma sistemi etkileyerek çeşitli bölgelerde yan etkiler meydana getirebilir. Gastrit ve ülser hastalığı da bu tür durumlardan dolayı oluşabilmektedir. Ayrıca yenilen baharatlı yiyecekler ve içilen gazlı içecekler bu hastalıkların oluşumunu tetiklemektedir. Tüketilen gıdalara dikkat edilerek bu hastalığın tedavisi sağlanabilir.
Bu diyet hafif aromalı ve sindirim sistemini kolay sindirebileceği kolay besinlerden oluşmaktadır. Midede oluşabilecek ülser, gastrit, mide ağrısı ve midede.
Oluşan çok fazla asit gibi problemlerin kalkmasına yapılacak olan uygun diyet uygulaması oldukça faydalı olacaktır.
Gastrit ülser diyeti
- Bu tür rahatsızlığın ağrısı gidermek ve yararlı bir tedavi yöntemi uygulamak için öncelikle yiyecekler yavaş yavaş yenmeli ve iyi bir şekilde çiğnenmelidir.
- Yediğimiz besinler ve içmiş olduğumuz içecekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
- Günde en az altı öğün beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Altı öğün içerisinde az gıda tüketilmeli ve sık sık yenmelidir.
- Gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların giderilmesi için et ve et suyu ile pişirilmiş olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Yeterli ve dengeli beslenmekte rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olacak uygulamalar arasındadır.
- Eğer sigara kullanılıyor ise hastalığın tedavisi boyunca sigara içilmemeli, alkol içimi ve bağımlılık yapacak olan maddelerin kullanımına son verilmelidir.
Gastrit ve ülser diyetinde serbest ve yasak yiyecekler
Süt, salep, ıhlamur, ayran, ada çayı ve açık çay gibi içecekler bu tür hastalıkların rahatlamasına fayda sağlar. İçerisinde nikotin bulunan içeceklerin tüketimi kesinlikle yapılmamalıdır. Ayrıca haşlanmış ürünler, beyaz peynir, kaşar peyniri ve gravyer gibi ürünler de hastalıkta serbest olan yiyecekler arasındadır. Yağda kızartılmış olan et ürünlerini tüketmek, sucuk, pastırma ve salam gibi ürünlerinde tüketiminin yapılmaması gerekmektedir. Gastrit ve ülser diyetinde her türlü yağın tüketimi yapılabilir.
Gastrit ve ülser diyeti
Sabah
- Bir su bardağı kadar süt
- Bir veya iki adet haşlanmış yumurta
- Ufak dilimler halinde beyaz peynir. Yanında reçel veya bal da tüketilebilir.
- Açık çay veya ada çayı
- Yarım dilim ekmek
Öğle
- Fırında pişirilmiş sığır, dana, koyun veya tavuk eti
- İyi bir şekilde pişirilmiş ıspanak veya bezelye
- Bulgur pilavı
- Üzüm hoşafı
- Taze sıkılmış meyve suyu
- Bir dilim ekmek
Akşam
- Şehriye veya yayla çorbası
- Haşlanmış ve ızgarada yapılmış balık eti veya kuzu eti
- Erişte veya şehriye
- Ayran ve bir dilim ekmek